Levis och västern

Historia - Levis och västern

Under mitten och slutet av 1800-talet drog stora skaror nybyggare västerut över den nordamerikanska kontinenten. En klassisk bild från den tiden är de långa karavanerna med vagnar som drogs av hästar, mulor och oxar över prärien. Över den karakteristiska vagnen hade man spänt canvas(cannabis)duk på stålbågar. De skepp som seglade runt hela Sydamerika för att nå California på USA:s västkust, bar alla tonvis med material av hampa.


När den österrikiske juden Levi Strauss deltog guldruschen i USA upptäckte han att guldletarna snabbt slet ut sina arbetsbyxor i sin jakt på rikedomar. Därför tillverkade han sina berömda California '49ers av segelduk av hampa och nitar. På dessa byxor var fickorna nästan outslitliga när männen fyllde dem med de glimmande klimpar som de fann i sina gruvhål och vaskpannor. Hampa var dessutom det enda tyget som tålde att bli utsatt för vatten i timmar. Kyla och stark hetta är heller inga problem.


Idag tillverkas canvas (eller kanvas) av bomull, men då missar man själva poängen med ordet canvas som kommer från "cannabis" (hampa på latin).Tillbaka till Historia

Copyright © All Rights Reserved.