Så här beskriver Hushållningssällskapet hampväxten

Hampan är en kortdagsväxt och blommar först då dagslängden underskrider den för sorten eller arten kritiska. I vårt tempererade klimat och med våra speciella ljusförhållanden, långa dagar under vegetationsperioden, försämras frömognaden i sorter av sydligt ursprung och ger lägre fröskörd jämfört med de nordeuropeiska.

Hampan är genetiskt starkt heterogen och därför mycket anpassningsbar till olika sorters miljö och klimat. Härigenom har material med varierande morfologiska och kemiska egenskaper uppkommit (eko- och kemotyper), och anpassats till varierande temperatur-, ljus- och markförhållanden. Mängden cannabinoider avgör om den kan hänföras till drog- eller fibertyp av hampa (Hagen 1995).
Hampfröet är egentligen en nötfrukt med nätådrigt skal. Det innehåller ca 30-32 % fett samt 20-24% protein.
Så här beskrivs hampa i Den virtuella floran

Användning. Hampa var tidigare en viktig kulturväxt som odlades för de fettrika frukternas och de långa men grova stamfibrernas skull. I Sverige är dock all odling av hampa förbjuden på grund av växtens narkotiska egenskaper. Torkade blad kallas marhijuana och körtelsekret från blommorna kallas haschisch. Frukterna, det så kallade hampfröet, som säljs som fågelfrö tillhör en varietet med obetydligt innehåll av den aktiva substansen.
Utbredning. Hampa är en tillfälligt uppdykande inkomling som påträffats på kulturmark i ett flertal landskap.
Första fynduppgift som förvildad publicerades av Retzius år 1806, men arten är känd sedan medeltiden (Nordstedt 1920).
Övrigt. Arten hampflockel (Eupatorium cannabinum), vars blad liknar hampans, hör till familjen korgblommiga växter (Asteraceae).
Etymologi. Artnamnet sativa betyder odlad och syftar på hampans användning som spånadsväxt.

Närbild av samkönad hampa

Hampstängel i utsnitt

Hampstängel i tvärsnitt

Hampfiber i mikroskop

Hampfiber i svepelektronmikroskop
Alla bilder utom den sista är från böckerna "Svensk hampodling" av Göran Knutsson (1943) och "Lin och hampa" av Kåre Fröier (1960)
För mer litteratur i ämnet - klicka på ”Litteratur” i menyn till vänster.